Jak poznat opravdu kvalitní med

Nekvalitní med je nejčastěji ten, který se dováží z Číny, nebo mimo oblasti EU. Kvalitní med je dražší a vyplatí se do něj investovat. Nejlepší je koupit med přímo u včelaře.

Kvalitní čistý med má nezaměnitelné charakteristické vlastnosti, a to jak chuťové, tak i látkové. Při ochutnání u kvalitního medu cítíme lehké škrábání či pálení v krku a výraznou chuť. Čistý med nepění, avšak v případě, že po otevření sklenice s medem na povrchu objevíte pěnu, to nevadí. Jedná se o vysrážené bílkoviny a pyl. Tyto látky patří mezi nejcennější, v medu. Ve falešném medu se s touto skutečností nikdy nesetkáte.

Pokud med zkrystalizuje, nevadí to. Naopak, je to známkou kvality a pravosti medu. Ředěný med krystalky nikdy nevytvoří, jelikož je smíchán s fruktózou a dalšími látkami.

Naproti tomu nekvalitní med má hrubou texturu, na povrchu se tvoří viditelná pěna. Takový med nikdy nezkrystalizuje, protože je ředěný, často lacinými sirupy. Bývá také dobarvován éčky či melasou.
 

Domácí testování kvality medu

Připravte si sklenici s čistou vodou. Dejte do ní lžíci medu. Zda-li si med udrží svou formu a spadne na dno jako celek, je to pravý med.

Smíchejte med s malým množstvím vody a dvěma či třemi kapkami octa. Pokud se objeví pěna, jedná se o nekvalitní med.