Medovina vzniká kvašením medu a vody, kterou může nahrazovat také ovocná šťáva. Zajímavou a novou chuť jí pak mohou dodávat nejrůznější bylinky či další přísady. Její výroba se podobá výrobě vína, je však třeba klást větší důraz na teplotu, čistotu a další faktory. Prochází různými fázemi výroby, jakými jsou vaření, kvašení, dokvašování a dezerace, která spočívá v jejím dochucování a obarvování.

Jedná se o jeden z nejstarších alkoholických nápojů, neboť byl med lidmi využíván dávno před vznikem zemědělství. Oblíbená byla především ve střední Evropě, ale její obliba začala upadat a není příliš vysoká ani dnes, což je škoda.

Většinou se podává za studena, ale některé druhy jsou vhodné i k ohřívání. Nelekejte se, pokud se u medoviny objeví usazeniny. Tento kal držící se na dně lahve či sklenice medovině nijak neškodí.